©Kroniek van de families Spaey en Schelpe

Petrus Philippus Spaey

geboren te Gent op 23 augustus 1854
overleden te Oostmalle op 15 juli 1936

Maria Van Autryve

geboren te Sint-Denijs-Westrem op 12 april 1855
overleden te Oostmalle op 1 mei 1928

Maria Van Autryve
  • Petrus Spaey
  • Maria Van Autryve
  • Foto's
  • Film

Petrus

Van de echtgenote van Petrus is veel minder terug te vinden in de archieven. We weten dat ze vrij onverwacht gestorven is op 1 mei 1928.
Volgens de herinnering van Godelieve zou dit gebeurd zijn naar aanleiding van het eten van roomijs op het huwelijksfeest van hun jongste zoon Emiel.
Ondertussen weten we dat Emiel getrouwd is in augustus 1928. Er was wel een verlovingsfeest op 22 april 1928, een week voor het overlijden van Maria.
Volgens de herinnering van Myriam Spaey, de tweede oudste dochter van Emiel, had het overlijden van haar grootmoeder inderdaad te maken met dit verlovingsfeest ; het zou geen roomijs geweest zijn maar oesters die haar slecht bekomen waren en uiteindelijk haar dood zouden veroorzaakt hebben.
Hiernaast kan u nog een getuigenis bekijken van Godelieve Spaey, de oudste dochter van Arthur. Zij is veruit de enige nog levende getuige die Maria Van Autryve nog gekend heeft. Maria was tevens haar meter. Ze noemden haar "moeke Spaey". Godelieve was 9 jaar toen haar meter in 1928 overleed.

 
Hieronder vindt u de overlijdensbrief van Maria. Enkele zaken zijn toch wel opvallend en mogelijk te verklaren door de tijdsgeest of gewoontes van toen :
1) er wordt geen melding gemaakt van de twee overleden (kleine) kinderen Adilia en Clemens (zie pagina van Petrus)
2) er wordt ook geen melding gemaakt van de overleden tweede oudste zoon, Jef. Deze is overleden in 1917 en was toen al 31 jaar.
3) ondanks de officiële verloving van de jongste zoon Emiel met Madeleine Firoul wordt Madeleine niet vermeld als verloofde op de overlijdensbrief.
Doodsbrief Maria Van Autryve

 

 

 

Om de onderstaande fotosessie te starten hoeft u enkel op de pijl in de foto te drukken. Als u de bijgevoegde tekst wil zien moet u op het rechthoekje links onderaan drukken ; de foto's zullen dan uitvergroot worden op uw scherm en de ondertitels zullen verschijnen.
Opgepast : het kan even duren alvorens het fotoalbum opstart !
Als het toch te lang duurt kan u beter hier klikken : het fotoalbum wordt dan in een apart venster gestart.
http://familiefotos.hansspaey.be/#0
Hiernaast kan u een compilatie bekijken van een aantal foto's en getuigenissen die de periode toelichten van de familie Spaey in Oostmalle van 1887 tot 1920. Volgende onderwerpen komen aan bod :
- de carrière van Petrus als hoofdonderwijzer
- het verdachte overlijden van Jef Spaey in 1917
- de Spaeydreef...

U kan de Youtube-film op uw volledig scherm tonen door onderaan rechts op het vierkantje met de 4 pijltjes te drukken.

Veel plezier !

 

 

 

 

© Ontworpen door Hans Spaey